Congres

Paratafeltennis, een meerwaarde voor iedere club!

Tijdens het NK zal er ook een minicongres plaatsvinden. Het congres is voor alle verenigings- bestuurders en trainers die met mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking werken. Het is ook bedoeld voor medewerkers van instanties die werken met deze doelgroep en willen weten hoe tafeltennis kan worden ingezet tijdens bijvoorbeeld een revalidatietraject of om mensen weer aan het bewegen te krijgen. 

Verschillende sprekers vertellen wat sport betekent, in het bijzonder tafeltennis, voor mensen met een beperking en geven tips hoe je als vereniging met deze doelgroep aan de slag kan gaan.

10:45 u Inloop
11:00 u Welkom en introductie op thema
11:05 u Belang van tafeltennis voor mensen met een beperking (Ed Hagers, sportconsulent Stichting Mee Rotterdam)
11:20 u Programma’s en ondersteuning vanuit NTTB voor deze doelgroep (Maartje Snelders, verenigingsadviseur NTTB)
11:35 u Interview met Jolanda Paardekam, wat heeft (topsport) tafeltennis voor haar betekend?
11:45 u Paneldiscussie en vragen, in het panel naast bovengenoemde sprekers ook Saskia Meijer (voorzitter TTV Alexandria’66) die haar ervaring kan toelichten over de totstandkoming van paratafeltennis bij haar vereniging.
12:00 u Afsluiting
nkpara17 Het programma ziet er als volgt uit:

Na afloop van het congres is er gelegenheid om te kijken bij de wedstrijden.
Toegang tot het congres en het NK is gratis.
Voor het congres dient u zich vooraf aan te melden.

Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 29 mei 2017


Sprekers Congres

Maartje Snelders (NTTB)
Maartje Snelders is werkzaam als projectleider paratafeltennis bij de Nederlandse Tafeltennisbond. Samen met team parasport, verenigingen en vrijwilligers werkt zij aan het verder ontwikkelen van paratafeltennis in het land. Maartje richt zich daarbij specifiek op de zaken die onder de samenwerking met de Johan Cruyff Foundation vallen en het ondersteunen van verenigingen

Ed Hagers (Sportconsultent stichting Mee Rotterdam)
Ed is 20 jaar werkzaam geweest als bewegingsagoog in Rijndam revalidatiecentrum in Rotterdam. Daar was hij dagelijks actief, als onderdeel van een multidisciplinair revalidatieteam, met het aanbieden van bewegingsactiviteiten die als middel gebruikt worden om patiënten o.a. motorische en cognitieve vaardigheden aan te leren. Er ging geen dag voorbij waarbij de tafeltennistafels niet uit de berging gehaald werden. Tafeltennis is een perfect middel om patiënten te trainen op welk niveau dan ook. Veel patiënten hebben ook tijdens hun revalidatieperiode veel plezier beleeft aan tafeltennis en daarom behoeft de toeleiding naar tafeltennis als vereringssport de aandacht. Vanuit die ervaringen is het stuk ‘tafeltennis als revalidatiesport’ ontstaan. Daarop zal Ed tijdens het mini congres NK paratafeltennis in gaan

Jolanda Paardekam (Paralympisch kampioene tafeltennis 1992)
Jolanda is begonnen met internationaal spelen in 1983 en is gestopt in 2011, in Rotterdam. Zij heeft in die tijd drie Paralympische medailles gewonnen, individueel brons in 1988 in Seoul, goud individueel in 1992 in Barcelona en brons in team in 2000 in Sydney, met Truus Laemers. Jolanda is onderscheiden dor de Erasmus Universiteit, de Gemeente Rotterdam (Faas Wilkes Sportprijs) en de NTTB (erelid).  Sport heeft Jolanda gevormd tot de persoon die zij nu is en heeft haar veel geleerd en gegeven. Het belangrijkste zijn haar vrienden en vriendinnen en haar man en dochter. Sporten is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met een beperking.

Saskia Meijer (Voorzitter TTV Alexandria’66)
Saskia Meijer is naast voorzitter ook trainster bij TTV Alexandria ’66. Sinds 2014 is TTV Alexandria ´66 een SportPlusvereniging en geeft Saskia o.a. laagdrempelige tafeltennistraining aan mensen met een lichamelijke beperking. Deze groep, die toepasselijk de naam TafeltennisPlus heeft gekregen, traint wekelijks, waarbij de sociale contacten even belangrijk zijn als het bewegen achter de tafel. Gezelligheid, koffie en een praatje zorgen ervoor dat mensen zich welkom voelen. Voor enkelen is het zelf een stap uit een huiselijk isolement.  Wegens haar jarenlange ervaring als trainster, ook van deze groep, heeft de NTTB Saskia in 2015 gevraagd een RTC Paratafeltennisgroep op te zetten in Rotterdam. Met deze RTC groep, die 4 keer per jaar ook op Papendal traint, wordt de focus meer gelegd op de wedstrijdsport. De RTC groep de wekelijks bij TTV Alexandria ’66 traint bestaat inmiddels uit 14 leden uit de afdelingen Holland-Noord, West en Zuid-West.


Aanmelden Congres

Organisatie

De organisatie voor het NK Para Tafeltennis ligt in handen van TTV Alexandria '66 en de Rolling Spinners.


Partners

alle partners

NK Para Tafeltennis 2017

Topsportcentrum Rotterdam 
van Zandvlietplein 20
3077 AA Rotterdam
www.topsportcentrum.nl
info@paratafeltennis.nl

Volg ons op:

Powered by Xenodesign